30 години ОУ “Мати Болгария”

1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ И ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ОУ „МАТИ БОЛГАРИЯ“

Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

Честит Ден на будителите !
С почит към онези, пробуждали народното съзнание в епоха на мрак и робство! Но с уважение и поклон и пред тези, които и днес поддържат пламъчето на знанието; пред всеки, умеещ да пробужда доброто в сърцата на хората!

За нас, учениците и учителите от ОУ”Мати Болгария” денят на народните будители е особено скъп, защото е  патронен празник на училището и неразделна част от живота му вече 30 години.

С гордост отбелязваме, че ОУ“Мати Болгария“ има свой химн, текстът и музиката на който са дело на г-жа Радка Кънчева – преподавател по музика доскоро в нашето училище.

НАЧАЛОТО …

На 14.02.1991г. училището тържествено  приема името “Мати Болгария”, което е заглавие на едно от най-известните произведения на възрожденския будител и книжовник Неофит Бозвели. Кръстник става председателят на общонародното сдружение “Мати Болгария” – Петър Константинов.

Оттогава до днес и занапред училището ни носи родолюбивото име “Мати Болгария”, което ни изпълва с гордост и самочувствие, но и ни задължава да пазим жив духа български.

  На днешния 30-годишен юбилей на училището с гордост отбелязваме успехите, постигнати през годините:

 • ОУ“Мати Болгария“ е първото българско училище под егидата на общонародно сдружение „Мати Болгария“, член на обединените училища в Европа към Юнеско.
 • Училището ни е първото в гр. Казанлък, работещо по Програмата за ранното чуждоезиково обучение.
 • То е единственото с традиции в обучението по Програмата „Стъпка по стъпка“
 • Има традиции в обучението по информационни технологии и опознаването на света чрез Интернет
 • През 1992 г. първи възстановихме традицията за издаване на независим училищен вестник „Лексикон“, чието издаване продължава и до днес.
 • От 9 години в ОУ“Мати Болгария“ е сформиран мажоретен състав с ръководител г-жа Теменужка Иванова.
 • Гордост за училището са постиженията на учениците, заели челни места в национални олимпиади и състезания по биология, география, музика, гражданска защита, математическо кенгуру, „Знам и мога“, национални конкурси за рисунка „Малките нашенци“, „Наследници на Дечко Узунов“, „Моите детски мечти“. За нашите талантливи художници узнаха в Южна Африка, Япония и Македония.
 • Спортните успехи на нашето училище също са впечатляващи. ОУ „Мати Болгария“ представи Република България на Световните ученически игри по лека атлетика в гр. Бордо – Франция през 2007г. Традиционно успешни са участията на училищните ни отбори в Републикански, Областни и Зонални първенства по футбол и лека атлетика

ОУ „Мати Болгария“винаги е давало възможност за участие на своите ученици в различни области и в различни дейности чрез работа по проекти, в това число и международни:

 • Бяхме партньори на община Кохани в проекта „Система от състезания по математика“
 • Реализирахме проект „Дъга“ за представяне на обичаите на различните етноси
 • Работихме по проекта „Покажи ми твоето училище, аз ще ти покажа своето“ съвместно с партньорите ни от Испания, Франция, Словения, Полша, Румъния, Гърция и Турция
 • Впечатляващи са резултатите на групите по проект „Успех“, които доказаха, че с желание, талант и усърдие може да се постигне много!
 • Последният международен проект, в който училището ни е водеща страна-координатор, е Проектът по Еразъм+ за споделяне и обмяна на добри педагогически практики „Сподели моята емоция“

Вече 30 години училището ни утвърждава името си на желано и предпочитано училище в община Казанлък с квалифицирани и всеотдайни учители, с амбициозни и успяващи ученици.

Гордост, щастие и отговорност е да бъдеш част от целеустремения екип на Основно училище „Мати Болгария“!

Да пребъде ОУ „Мати Болгария!“

Светъл и вдъхновен да е празникът за всички нас!